30 Nisan 2020 Perşembe

Ev İlaçlama Yöntemleri

İlaçlama tekniklerimiz haşere türünün ortam içinde var olan yoğunluğuna ve türüne bağlı olarak belirlenmektedir. Bunun için öncelikle ilaçlama yapılacak alan incelenir ve hangi böcek veye kemirgen türüne ait kalıntılar keşfedilir. Keşif sonrası yöntem çeşidine karar verilir. Personellerimiz uygulama öncesi ve sonrasında müşterilerimize gerekli bilgileri aktarmaktadır.

Etkili Haşere ve Kemirgen İlaçlama Yöntemleri

Ev İlaçlama Yöntemleri Nelerdir?

Belli Başlı İlaçlama Çeşitleri
1.Sıvı ilaçlama
2.Kokulu ilaçlama
3.Kokusuz ilaçlama
4.Jel ilaçlama
5.Fare İlaçlama

Ev İlaçlama Yöntemleri
1. Kokulu ilaçlama

Böceklerin yoğun olarak görüldüğü yerlerde kokulu böcek ilaçlaması yapılması daha hızlı çözüme ulaşmamızı sağlar. Kokulu ilaçlama likit şekilde püskürtme yöntemiyle uygulanmaktadır. Mesela; Hamam böcekleri kapsüller halinde yumurtlarlar ve her bir kapsülde 35-40 adet yavru bulunabilir. Yılda 8-10 defa yumurtlama yapabilen dişi ergin hamam böcekleri öldükleri zaman bile yumurta bırakırlar. Bu sebeple haşereleri yoğun olduğu alanlarda etkili bir ilaçlamanın yapılması çok önemlidir.  Kokulu ilaçlamada daha kısa zaman içinde sonuç alınır.
Dikkat edilmesi gereken Kokulu ilaçlamada ilaçlama yapılan yer kısa bir süre yaklaşık 4 saat kadar  terk edilmelidir ve ilaçlama sırasında ilaçlanan alanda bulunan kişinin maske takması gerekmektedir. İlaçlama bittikten birkaç saat sonra mekanınızı havalandırarak günlük yaşantınızı devam ettirebilirsiniz.

ÖNEMLİ NOT:
Kokulu ilaçlama yöntemi Sağlık Bakanlığı tarım ilaçlarının ev/iş yeri ortamlarında uygulamasını da yasaklamıştır.


2. KOKUSUZ İLAÇLAMA

Kokusuz ilaçlar insanların ve canlıların mekânını terk etmeden yapılan ve kokusu olmayan ilaçlardır. Bu ilaçlar sağlık bakanlığı onaylı olup kesinlikle insan sağlığı üzerinde etkisi yoktur. Kokusuz ilaçlama sadece haşere gurubuna etki eder yani spesifiktir.


Kokusuz ilaçlar su içerikli hazırlanıp buharlama veya sisleme yöntemi kullanılarak uygulanır.
Kokusuz ilaçlar yapılması esnasında camlar kapatılmalı ve en az yarım saat ilaçlama yapılan bölgeden uzak durmakta fayda vardır.


Kokusuz ilaçlar diğer ilaçlar gibi kesinlikle gıda maddesine temas etmemeli.

Kokusuz ilaçlar her haşere gurubu için önerilmez çünkü bazı zor ölen haşerelerden pire, tahta kurdu ve tahtakurusu için kullanılmaz.

İlaç çeşidi ne olursa olsun mutlaka hazırlanan ilaçlar böcek ilaçlama alanında uzman kişilerin kontrolünde olmalı. İlaçlama esnasında açıkta kalan tabak ve çanak gibi mutfak eşyalarının mutlaka yıkanması gerekir. Sıvı püskürtme şeklinde uygulanmaktadır. Ofislerinizde çalışma saatlerinizde de uygulanabilir. Kokusuz ilaçlama isminin aksine etkili bir ilaçlama yöntemidir.

Kokusuz ilaçlama sonrası evler havalandırılmalı?
İnsanlar yaşadığı alanları her gün mutlaka belli saatlerde havalandırmalı. Kokusuz ilaçlar ile yapılan ilaçlama sonrası mutlaka evlerimizi ve ilaçlanan alanı belli bir süre havalandırmada fayda vardır. 


3. JEL İLAÇLAMA
Jel ilaçlamada; ilacı yiyen haşere yuvasına döner ve orada ölür diğer böcekler bu ölüden beslenirler. Böylece o böceğin ölüsünü yiyen böceklerde ölür ve zincirleme olarak devam eder. Bu ilaçlama şekli 2000 yılından itibaren ülkemizde kullanılmaya başlandı.

Jel İlaçlaman yönteminin en önemli özelliklerinden biride uzun süre etkin olmasıdır. Özellikle hamam böcekleri üzerinde oldukça etkili olan bir ilaçlama şeklidir. Çevre ve insan için sağlıklı bir yöntemdir.

JEL İLAÇLAMA YÖNTEMİNDE
Evcil hayvanlar için zararlı değildir. Kokusu yoktur. Kapı ve pencerelerin kapatılmasına gerek yoktur.
Evden ayrılmanız gerekmez.
Jel ilaçlama öncesinde hazırlık yapmanıza, ilaçlama sonrası içinde temizlik yapmanıza gerek yoktur. Uzun süre etkisini devam ettirir.
Jel ilaçlar özel yapılı ilaçlar olup haşere için kullanılan ilaçlardır. Bu ilaçların kesinlikle kokusu insanları rahatsız etmez.
Jel ilaçlar evin belli bölgelerine uygulanır. Jel ilaçlar ile yapılan ilaçlamada kesinlikle evinizi terk etmenize gerek yoktur, bu bakımdan jel ilaç uygulaması çok kolay ve sağlıklıdır. Jel ilaç uygulaması günün herhangi bir saatinde ve herhangi bir yere rahatlıkla uygulanır. Jel ilaçlar sağlık bakanlığı onaylı ilaçlar olup kesinlikle haşere dışındaki canlılara zarar vermez.

Jel ilaçlar her haşere için uygulanmaz sadece belli başlı haşereler için kullanılır. Evlerde görülen hamam böcekleri ve türleri için kullanılırken zor ölen pire tahtakurusu gibi haşerelerde kullanılmaz.

Jel ilaçlar diğer ilaçlardan farklı bir yapıda olduğundan kalıcı özeliğe sahiptir. Jel ilaçlar kesinlikle ilaçlamasından sonra ortamdan silinmemeli çünkü kalıcı etkisi ile uzun zaman haşerelere etki eder.

Jel ilacın güzel bir yanı kalıcı olduğu için daha sonra çıkan haşere yavrularına da etki eder ve daha sonra dış ortamdan gelen diğer böceklere de etkili olur.

4. Fare İlaçlama
Yaşam alanlarımızı istila eden davetsiz misafirlere karşı kendimizi nasıl koruyacağımız konusunda bilgili olmamız gereklidir. Bu konuda en deneyimli ve bilgili olan kişiler ise çeşitli böcekler ve daha da kötüsü farelerin istilasına uğramış olan alanları temizleyen çalışanlardır. Kullanılan malzemelerin de bu hususta dikkatle uygulanması gereklidir.
Fare ilaçlama konusunda ise durum daha da hassastır. Eve girdiği andan itibaren tüm alanlara mikrop yayan ve eşyaları kemiren bu hayvanları ilaçlama yönteminde dikkat edilmesi gereken birçok husus vardır. Eğer eczaneden aldığınız fare zehri ile bu işi çözeceğinizi düşünüyorsanız dikkat etmelisiniz ki ortalıkta duran o ilaçlar da kurtlanmaya yol açabilirler.
Genel olarak fare istasyonu yolu ile ilaçlama uygun olacaktır. Evinize gelen davetsiz misafirlerden kurtulmanın en güvenli ve sağlıklı yolu elbette ki bu işin ehli kişilerden yardım almanızla olacaktır. Böylece evde bulunduğunuz anlarda neler yapmanız gerektiği konusunda yardım alır farelerden kurtulduğunuzdan da emin olursunuz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder